Ekim 20, 2005

Ikbalin Torunlari Onlar..

Ramazanın ilk günleriydi. Gelen bir deprem haberiyle şaşkına döndük. Pakistan yerle bir olmuştu. 50 binin üzerinde cansız bedenin beton yığınlarına dönmüş enkazlar altında yattığından endişe ediliyordu. Okul çağındaki genç beyinlerin ansızın can verdiği Pakistan.
Binlerce evsiz kadın çoluk çocuk.. salgın hastalık tehlikesi.. yardımların yeterli olmayışı.. Bunlar aslında bize uzak şeyler değil. Biz çok iyi biliyoruz deprem acısını ..ve böyle günde yardımın ne kadar ehemmiyetli olduğunu. Elinden geldiğince yardım ediyor anadolu insanı.
Muhammed İkbal'in torunları onlar..bizden yardım bekliyorlar. Bu noktada yardımların ve Pakistan'daki depreme gösterilen duyarlılığın yetersiz olduğu aşikar.
Lakin 17 Ağustos depremini yaşan Adapazarı'nda geçen gün çok güzel bir uygulama vardı. şehir içinde çalışan taksidolmuşların camında "bugün Pakistan için çalışıyoruz" yazısı asılıydı. Bu negüzel bir vefa duydusudur. Bu ne erdemli birdavranıştır.
Pakistanlı Müslümanlar, büyük fedakarlıklarda bulunarak savaşta kullanmak üzere Türkiye'ye 1,5 milyon sterlinlik maddi yardım göndermiş Pakistan halkının neredeyse tüm birikimlerini Anadolu'ya göndermişti. Prof. Dr. Hayrettin Karaman'ın dediğine göre 1 osmanlı Lirası 6,615 saf altına denkti. O dönemde fiilen İngiliz işgali altında bulunan Hint Müslümanları, Osmanlı, İngiliz, Fransız ve Yunan işgaline uğrayınca gerek Batılı ülkeler nezdinde yaptıkları protestolarla ve gerekse kendi geçimlerine ayırdıkları paralarla Türk halkının yanında yer almıştı.
Bunda özellikle Muhammed İkbal ve Muhammed Ali Cinnah'ın rolleri büyüktür. "Hint (Pakistan) Müslümanları, Osmanlı işgale uğradığında büyük bir yardım kampanyası başlatmışlardı. Emir Ali başkanlığındaki Hint Hilafet Komitesi (İndian Committee of the Caliphate) tarafından açılan yardım kampanyasında toplanan para miktarı 1,5 milyon İngiliz Sterlini civarında idi.
Hemen Ankara'ya ulaştırılan bu para, zamanın Maliye Bakanlığı kayıtlarına veya Hazine'ye girmemiş, doğrudan Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın emrinde durmuş, Osmanlı Bankası'nda muhafaza edilmişti. Büyük Taarruz öncesinde, Ankara hükümetinin bütün parasal imkanları tükenince, yardımların bir kısmı Garp Ordusu'nun teçhizine harcandı. Paranın artakalanları Atatürk'e teslim edildi. Pakistan'ın ünlü şair ve düşünürü Muhammed İkbal, yardım toplama çalışmalarının bayraktarlığını yapmıştı.
Yıllar önce bizim zor zamanımızda kollarındaki bilezikleri dahi veren Muhammed İkbal'in torunlarına negüzel bir vefadır. Böyle bir kampanyanın, depremin bıraktığı izleri ruhlarında taşıyan Adapazarı esnafı tarafıdan düzenlenmesi yapılan yardımı çok daha anlamlı kılıyor.

Hiç yorum yok: