Şubat 05, 2006

Tehcirde ihmali görülen 67 türk idam edildi


Bilindiği gibi Ermeni meselesiyle ilgili bir kaç yazı yayınlamıştık. Bu yazılarda Ermenilere bir soykırım yapılmadığı üzerinde durmuş ve birkaç tanede uzman yazısına başvurmuştuk. Bu gün Zaman'ın Turkuaz ekindeki bir haber dikkatimi çekti. Haberde aynen şöyle diyordu.
Ermeni diasporası ‘tehcir sırasında osmanlı yönetimi katliama izin verdi’ tezi ile dünya kamuoyunu aldatmaya çalışırken bu iddiaların asılsızlığı karşısında sessiz kalmak istemeyen türk tarihçiler yoğun mesai harcıyorlar....devlet arşivleri genel müdürü Yusuf Sarınay’ın bulduğu son belgeler oldukça ilginç. Belgelere göre osmanlı yönetimi göç sırasında ihmali tespit edilen 1673 türkü divan-ı harpte yargıladı.”
'Nevar bunda' dediğinizi duyar gibi oluyorum. Fakat son cümleye kulak verin. “67 sinin ise idamına karar verildi” Osmanlı Devleti yönetiminin gelişen kötü hadiseler karşısında sessiz kalmadığının bir göstergesiydi bu. Arşivler açıldıkça kimbilir daha neler çıkacak karşımıza. Daha önce de belirttiğimiz gibi tarihi gerçekler ortaya çıkan her yeni belgeyle farklılaşarak aydınlanıyor.

Hiç yorum yok: